Трудностите са пътят!
Защо ни се случват лоши и трудни неща? На какво ни учат те, кога идват в живота ни, как да успеем да ги приемем и как да приемем трудностите, като нещо което ни помага и работи за нас?
йога

Осъзнаване

на това, че обстоятелствата са се променили за да ни научат на нещо, дали ще бъде промяна в здравословното състояние; внезапна промяна в работата, промяна във връзките с хората или финансовото положение. Какъвто и да е случая, той е сигурен знак за това, че начин на мислене, който не ни служи, трябва да си отиде.

Пример: не харесваме нещо в живота си – отказваме обаче да го променим:

  • поради страх или липса на увереност
  • отлагане от типа: “ангажиран съм с куп неща, сега нямам време, ще го направя, когато имам достатъчно пари”
  • отричане: дълбоко в себе си всички знаем какво трябва да направим, просто не можем да накараме себе си да го направим. Пример: искам да отслабна, как става: с диета и упражнения, какво правим ние: купуваме чайове
“Не можем да познаем и оценим истински щастието, ако не сме познали тъгата”
– Н.Д. Уолш

Живота ни сблъсква с нещо защото много пъти преди това ни е нашепвал, но не сме обръщали внимание, т.е. сега .. той трябва да ни зашлеви, за да обърнем внимание.

Промяната, която ни е връхлетяла обаче е възможност за нас, тя ни предоставя подходящи условия за размисъл. Ако е болест – няма къде да бягате: нямате работа, в болницата сте .. няма мърдане! Трябва да помислите, да почетете, да останете с емоциите си ако трябва и да вземете решение за бъдещето, да преразгледате живота си.

15 (Demo)
17 (Demo)

Преразглеждане:

В повечето случаи нещата преминават така:
1. Отказ, отхвърляне, обида: “Защо на мен?”
2. Гняв, ярост, примирение.
3. Научаване на урока и благодарност! /говоря за онази благодарност, в която сме си казали “Благодаря, че изживях това. Благодарение на него сега съм този човек.”/

Стигнете ли до тук, това е сигурен знак, че лечението е започнало и сте на финала. Най лошото е отминало и вече сте способни да видите ситуацията в по мащабни размери, защото сте превъзмогнали най трудното и разбрали урока.

Но .. ако сте в първата стъпка и четете за благодарност . Абсурд! Всичко това просто трябва да се изживее от вас. Не се опитвайте да се убеждавате, че трябва да сте позитивни, когато всъщност сте ядосани. Просто изживейте всичко. То е в реда на нещата.

Защо е необходимо да работим върху себе си?

?

Болката, дали емоционална или физическа е знак за това върху кое трябва да поработите, да промените възгледите и отношението си. Защото само то има значение – вашето отношение към ситация.

Например: Някой не се отнася добре с вас? Добре – променете оношението си към това. Ако се чувствате обидени, не човека отсреща е виновен, той само изкарва това което вече е вътре във вас, той е просто учител.
Замислете се, не може да промените това как някой се отнася с вас. Но може да промените отношението си към ситуацията. Ако не успеете, винаги ще сте зависими от нещото отвън, а може да имате пълния контрол – като контролирате мислите си.

Следете за мислите и поведението си. В началото ще бъде нещо като битка, ума ви ще се опитва да ви обеждава в нещо, а вие ще трябва да спорите с него, но след време положителния начин на мислене ще се превърне в навик.

Работата върху нас самите, трябва да се превърне в навик. Трябва да се изпълнява всеки ден, защото ума лесно може да ни върне към стария начин на мислене. Случвало ли ви се е да прочетете книга, а след прочитането и .. хоп, обратно към старото мислене. Ако хванем книгата отново и си казваме .. “Чакай малко, ама аз нали уж четох тези неща, а пък не съм ги пиложил.”

Както ако не измием зъбите си днес, не си казваме “А, аз ги мих вчера”. Така и с четенето на книги, с упражненията и с грижата за духа. То е като градина, която трябва да се поддържа!

Да обобщим:
– случва ни се нещо трудно;
– случва ни се за да се събудим към живот, в който използваме пълния си потенциал;
– преди това обаче, трябва да се изправим пред работа със себе си. Работата със себе си обаче често е пренебрегвана. Работим, излизаме с приятели и дори не отделяме време да се запитаме “какво истински искам?”
– когато успеем да намерим решение на проблема си .. може би ще успеем да помогнем и на други, които са се сблъскали със същите трудности;

Споделям няколко известни личности, които споделят същите неща, малко преди да успеят да стартират бизнеса си, да подобрят здравето си, да станат богати и изобщо да подобрят живота си:
Louise Hay, Mel Robbins, Lisa Nichols, Oprah Winfrey, David Goggins, Garrain Jones, Jay Shetty