Foam Roller
Как правилно да използваме foam roller-a, за какво помага и каква е неговата роля? Какво да имаме в предвид при избора и упражненията? Вижте тук!

Всички мускули в тялото са свързани чрез “fascia”, която свързва всички органи и тъкани. Тя обаче може да загуби здравето си от редижа фактори: претоварване, контузия или чрез постоянно повтарящи се еднотипни движения.
Фоам Роларът има задачата да пази fascia-та здрава, като разпространява чиста и пълна с кислород кръв през нея.

They see me rollin’ .. they hatin’
За какво помага?

Намаляване на болките в зоните на оплакване, да увеличи гъвкавостта и да подобри представянате ви в спорта, който практикувате.

Какво да имам в предвид?

– Най -вече: слушайте тялото си.
– При избора на foam roller изберете такъв, който разполага с 2 различни повърхности. Имайте в предвид и ширината му.
– Бъдете изключително внимателни при масажирането на някои от по-чувствителните зони, като кръста например.

Как да го използвам?

1. Една минута е достатъчна – Знам, че за повечето от нас може да е досадно, но наистина .. какво е една минута в целия ден, с който разполагаме? Запазете по една минута за всяка една зона, която усетите че има нужда от повече внимание.
2. Дефиниране на зона – всяка зона може да се масажирате чрез две основни движения: 1) стандартното плъзгане нагоре-надолу; 2) въртене на място в двете посоки ляво-дясно (използвайте при по напрегнати зони)

3. Основни правила: 1) Винаги започвайте от горе надолу, т.е. започнете от (..) 2) Дишайте дълбоко за да подпомогнете релаксирането на мускула. 3) Честото и кратко извършване на foam rolling е по добре от колкото рядкото но продължително изпълнение. Препоръчително е да отделите от три до пет дена в седмица по 10мин за процедурата, като може да извършвате масажа преди и следд тренировка.

Разгледайте някои от упражненията в Youtube. Там ще намерите доста полезни видеа за това кое да избягваме и как да извършваме правилно самомасажирането. Може да откриете видеа за всяка една зона, която ви интересува.

Коментирайте