7 Грешки При Самомасажирането с Foam-Roller

Масажирането с foam roller ми помогна за бързо възстановяване след контузия и за болките в кръста причинени от неправилна стойка.

Добре е да отделяте по няколко минути на ден за самосамажирането, но не се самозабравяйте /например в случая, когато усещаме че сме се запътили към контузия и попрекалим с надеждата, че ще помогне/. Също така уверете се, че изпълнявате упражненията правилно, тъй като грешното изпълнение може да доведе до вреда на мускулите.
Все пак не се оставяйте тези няколко неща да ви откажат от това да попрочетете малко за процеса 🙂

5

Използването на roller-а при болки в кръста: Не масажирайте кръста си! Ако изпитвате болки в тази област се обърнете към юмейхо специалист или рехабилитатор.

1

Масажирате прекалено бързо: Не плъзгайте фоам-ролерът преди да сте отпуснали най – болезнените и стегати зони: т.е. първо задръжте фоам-ролерът на най – болеснените места /като може да въртеливи движения в посоките/

2

Масажирате само след тренировка: Изпълнявайте масажа преди и след тренировка. Изпълнението преди тренировка помага за подготовката на мускулите, а изпълнението след тренировка изтегля мускулите, прави ги по еластични, а това от своя страна подпомага по доброто изпълнение.

3

Да масажирате повече от 20мин: Не преувеличавайте: ако усещате нужда от по дълготраен самомасаж, това е знак че може би трябва да обърнете внимание на болката. Не е препоръчително да продължавате повече от 20мин. Препоръчителното времетраене е 30 – 90сек. за една мускулна група + 10сек разтягане. Когато преминете през всички мускулни групи, може да повторите цялата процедура още един или два пъти.

4

Използването на ролер, който е прекалено груб: Ако сте начинаещи в самомасажирането може би е по – добре да започнете с foam-roller който е по мек и гладък /на мен лично не ми пречи по грубият/

6

Използването на foam-roller-а при лечение на контузия в първите и дни.

7

Използването на roller-a само в дните, които тренирате: Идеята на foal roller-a е да отпусне мускулите преди тренировка, за да намали стегнатите мускули и да увеличи тяхната еластичност. Ако обаче вие сте от хората, които прекарват повече време в седнало положение – това също може да намали еластичността и подвижността на мускулите. За това, отделяйте по няколко минутки на ден за масаж и в почивните, нетренировъчни дни.

Коментирайте