Стойката по време на бягане

Направете бягането по лесно и приятно и най - вече без така често срещаните болки в коленете и кръста.
Най – честите грешки
в стойката при бягане

1. Стъпване на пета: Това води до голямо напрежение в бедрените мускули. И е една от най-честите причини за контузии, помислете: стъпвате на пета, шока от петата се покачва нагоре към коленете и дори кръста. + това прави стъпалата мързеливи, а това от строя страна не натоварва максимално прасците (пръсците се натоварват максимално когато стъпвате на пръсти нали така?)
Изобщо във всяко упражнение трябва винаги да се стремите да изпълнявате максимума на обхвата.

2. Прекалено голям разкрач: Мислете за стъпалата си така – винаги трябва да се приземяват в позиция зад или на ниво с коляното, не пред него.

3. Свиване на коленете: Това претоварва бедрените мускули и спира активирането на седалищните мускули и прасците. Този тип бегачи често страдат от болки в коленете.

4. Замахване с крак на една страна или встрани: При тази позиция има поече движение в ханша, което от своя страна може да доведе до нестабилност и болки в кръста.

5. Навеждане напред: накланянето на горната част от тялото напред натоварва кръста и отново е причина за това някои от мускулите да не използват пълния си капацитет. В тази позиция коленете остават свити и се ограничава участието на торса и седалището.

6. Прекалено подскачане: Тук вместо да се използвате енергията за оттласкване напред, вие я губите в изразходването за подскачане нагоре и надолу. Следете за нивото на раменете, то трябва да бъде еднакво при всяка една крачка.

За да се ориентираме най -добре как точно изглежда и какво е усещаето при правилната стройка по време на бягане, последвайте следните стъпки:

опитайте да тичате боси. Така интуитивно ще забележите как тялото ви стъпва първо на пръсти, а не на пета.
– опитайте да запомните позицията и чувството при подскачане с въже. Не стъпвате на пети нали?
– вижте себе си отстрани по време на бягане, помолете приятел да ви снима или сами запишете видеоклип, като поставите камерата на подходящо място. Проследете дали правите някои от грешките споменати по горе. Поработете над тях: при следващото ви тичане се съсредоточете върху една от грешките.
наблюдавайте атлети които тичат правилно, опитайте се да сканирате цялата им стойка, а след това да я изпълните.
– докато тялото ви научава новите неща за правилната стойката, дайте му време и запазете тези бягания по кратки от обикновено.